Bericht

Ontdek de buurt: een kort gesprek met Sjaak van de Noorderkerk

Geplaatst op 10 juli 2017, 23:01 uur

Sinds ik nu zelf anderhalf jaar woonachtig ben in de Rosmolenwijk, raakte ik in gesprek met de wijkmanager en besloot ik eens te gaan kijken welke mensen er nou activiteiten organiseren in de wijk. Want dat de Rosmolenwijk een wijk vol activiteiten is wist ik, maar wie de organisatoren hierachter waren wist ik nog niet. Om ook deze mensen een gezicht te geven ben ik met ze in gesprek gegaan.

7 jaar geleden kwam de vacature als voorganger bij de Noorderkerk open en meteen besloot Sjaak hierop te reageren. “Het is boeiend dat Zaandam een stad is, in het Westen ligt, een stad is die helemaal niet zo christelijk is wat het een uitdaging maakt en tegelijkertijd was er ook een mogelijkheid om tijd aan jeugd- en jongerenwerk te besteden”. Tijdens het sollicitatie gesprek klikte het direct en kon Sjaak full-time aan de slag. 

Naast de te verwachtte kerkdiensten op zondagochtend, die voor iedereen open is om een keer mee te maken, organiseert de kerk als locatie ook allerlei activiteiten in het gebouw. Soms echt iets met de buurt zoals met kerst wanneer er een kerstmaaltijd georganiseerd wordt. Of een snuffelmarkt voor iedereen die maar geïnteresseerd is. 

Iedere week op woensdagmiddag wordt er een maaltijd geserveerd voor mensen die het leuk vinden om samen te eten. Naar deze lunch, op basis van vrijwillige bijdrage, komen gemiddeld twintig mensen op af. Op woensdagochtend is er een naaigroep waar voornamelijke vrouwen samen komen om aan hun eigen werk te werken en om gezellig samen te komen. Woensdagmiddag staat in het teken van de elk wat wils middag en dat betekend dat men kan doen wat hij wil; kaarten leggen of kaarten maken, rumikubben maar vooral gewoon gezellig samen zijn.

De lijst met activiteiten in de Noorderkerk gaat maar door: koren die repeteren in de kerk, op donderdag OVT NU waar gemeenteleden in gesprek met elkaar gaan, meditatief schilderen, meditatief wandelen, geestelijke begeleiding voor mensen die met bepaalde levensvragen zitten om daar is samen over te praten en na te denken over wat iemand beweegt wat de kernwaarden zijn. Eens in de 2 maanden is er de Kliederkerk voor kinderen van de basisschool leeftijd waar er rondom een bepaald thema allerlei spelletjes worden georganiseerd, gevolgd door een inhoudelijke viering op kinderniveau met leuke liedjes en leuke verhalen rondom dat thema. De middag eindigt met een gezamenlijke maaltijd.

De Noorderkerk is dus vooral een ontmoetingsplek voor veel verschillende mensen ongeacht religie of afkomst. Op 10 september is er open kerk, een viering die speciaal voor iedereen open is. Dus wees daar vooral welkom!

Illustration
 
Deel dit:
1 reactie

Manon Hoefman

do 13 juli 2017 08:43
Leuk artikel, mooie plek in de wijk